Tá správna chuť kávy závisí aj od kvalitnej vody


Na chuť kávy má vplyv množstvo faktorov. Ich pôvod, proces, profil praženia a spôsob varenia dramaticky ovplyvňujú príchute vašej kávy. Každá časť procesu kávy prechádza dôkladnými a technickými postupmi, ktoré ovplyvňujú celý váš zážitok z kávy. V poslednej fáze prípravy šálky kávy je metóda varenia.

Aby ste si pripravili svoju obľúbenú kávu ktorej chuť vám bude vyhovovať, musíte starostlivo vyberať kávu ale aj vodu. Je teda logické, že kvalita a zloženie vody je veľmi dôležitý faktor, ktorý ovplyvňuje výslednú chuť kávy. Ideálny pomer vody a kávy je 100ml na 7g.

Podstatným atribútom je kvalita samotného kávového zrna a v neposlednom rade aj kvalita vody, keďže tá tvorí 98% až 99% celej kávy, ktorú sa chystáme piť.

Dôležitú úlohu pri príprave kávy je voda a to čím je voda „tvrdšia“ a teda vysoko mineralizovaná voda, tým má káva menej intenzívnu chuť.

Na druhej strane, ak je voda úplne zbavená minerálov, z kávy sa uvoľní až príliš veľa.
Keďže kávové látky sú negatívne nabité lákajú ich kladné ióny - čím viac ich bude vo vode, tým viac sa uvoľní chuť.

Jednou z minerálnych zložiek vody, ktorá sa kombinuje s eugenolom z kávy - čo je pre konečnú chuť veľmi dôležité - je horčík.
Čím viac iónov horčíka, tým lepšia je výsledná chuť nápoja. Svoju úlohu zohrávajú aj vápnik a sodík.
Aby ste našli svoju obľúbenú chuť, musíte starostlivo vyberať kávu ale aj vodu.

                          

Prírodná alkalická voda JAVA je vynikajúcou voľbou. Hodnota pH je až 9,2, čo z nej robí jednu z najviac zásaditých alkalických vôd v Európe.  Toto je žiaduci ukazovateľ - takáto voda sa lepšie vstrebáva a hydratuje, čím zlepšuje fyzickú a intelektuálnu zdatnosť.

JAVA obsahuje aj optimálny obsah katiónov na prípravu kávy (uvedený v mg / l):
Na + sodík: 322,4
vápnik Ca2 +: 2
horčík Mg2 +: 1,22

Čo je dôležité, je že keď sa
alkalická voda JAVA zahreje, nestráca svoje vlastnosti!  Aj horúca voda na kávu bude mať na organizmus stále pozitívny vplyv.
Mnoho kávových gurmánov zistilo, že použitie alkalickej vody v ich obľúbenom nápoji zlepšuje chute a arómy Arabiky aj Robusty. Dôležitá je však aj jeho teplota po zahriatí.

                                          

Aká je ideálna teplota vody ? 

Teplota varenia je veľmi dôležitá na dosiahnutie požadovanej chuti. Keď viete, ktorá balená voda na kávu bude najlepšia, musíte ju naliať do kanvice a zohriať ju. Na rozdiel od bežnej praxe sa káva nezalieva vriacou vodou.
Takzvaná turecká káva je v dnešnej dobe už  minulosťou. Vhodná teplota je medzi 90 a 94 ° C.

Ak vám chýba teplomer, jednoducho počkajte, kým voda nestíchne a na jej povrchu sa prestanú objavovať bubliny.
Pred varením nezabudnite, že voda pre Espresso, Americano alebo Caffe latte by mala byť čerstvá.
Aby ste si mohli aromatický nápoj vychutnať naplno, je potrebné najskôr úplne vyčistiť chuťové poháriky. Profesionáli si dajú jednu alebo dve dúšky vody na jednu kávu.

Pitie vody po káve je tiež prospešné pre zdravie.  Vypitie malého pohára alkalickej vody JAVA vám umožní osviežiť ústa z neutralizuje chuť.

Zvyk podávať kávu s vodou stojí za to aby ste ho zaviedli do svojej každodennej rutiny - bez ohľadu na váš obľúbený druh kávy. Káva dehydratuje, čo negatívne ovplyvňuje dennú vodnú bilanciu. Pohár vody JAVA sa rýchlo vstrebe, pomáha udržiavať telo správne hydratované, čo má obrovský vplyv na fungovanie celého tela.

Každopádne koľko  ľudí toľko chutí a preto skúšajte, experimentujte a nájdite si svoju tu správnu chuť.

 

Napíš komentár

Komentáre budú najskôr overené a následne publikované.

Vyberáme z našej ponuky