Čo je to pH?

Pre zdravie človeka je dôležitá rovnováha kyselín a zásad v tele.

Alkalická voda je pitná voda, ktorá má v porovnaní s ostatnými druhmi vody vysokú hodnotu pH. Hodnota pH je meradlom kyslosti alebo zásaditosti roztoku a je v rozsahu 0 – 14.

Všeobecne platí, že na základe tejto stupnice vieme určiť, či máme dočinenia s kyslým (nízke pH), neutrálnym alebo alkalickým roztokom. Chemicky čistá voda má pH 7. Alkalické vody sa vyznačujú hodnotou pH nad 7,5.

Čo je to pH?

Na škále pH, ktorá siaha od hodnoty 0 na strane kyslosti po hodnotu 14 na strane zásaditosti sa pri pH 7 vo vode koncentrácia iónov H+ a OH– rovnajú. Látky s hodnotou pH nižšou ako 7 sú kyslé, pretože obsahujú vyššiu koncentráciu iónov H+.

Látky s hodnotou pH vyššou ako 7 sú zásadité (alkalické), pretože obsahujú vyššiu koncentráciu iónov OH– než iónov H+.

Kyslosť patrí medzi päť základných druhov chuti. Receptory na jazyku  reagujú na prítomnosť oxóniových katiónov H3O+ a vyvolávajú vnem, ktorý označujeme ako kyslosť.

Kvôli zlým stravovacím návykom a stresu telo spomaľuje trávenie, mení teplotu, vyplavuje z kostí vápnik či potlačuje funkciu pankreasu, aby zachovalo zásoby alkalických látok a bolo schopné vyrovnávať príval kyselín do organizmu.

Pokiaľ je pH príliš nízke (nižšie než 6,7), hovorí sa takému stavu tzv. acidóza. Nepríjemné pocity a príliš nízke pH pod 6,7 spôsobuje únavu a podráždenosť. Nízke pH je celkom bežné u ľudí s vysokou konzumáciou mäsa a sladených nápojov.

Nadmerné prekyslený organizmus môže mať za následok  degeneratívne ochorenia, vrátane rakoviny, srdcových, obličkových ochorení, dokonca aj zubné kazy.

Vysoká hodnota pH alkalickej vody má preto veľký význam pre naše zdravie – predovšetkým umožňuje udržiavať správnu kyslosť alkalickej rovnováhy v tele. 

Táto rovnováha umožňuje, okrem iného, riadne fungovanie svalov a gastrointestinálneho traktu (tráviaca sústava). 

Vyššie pH v tele znižuje potrebu tuku a cholesterolu, ktorý slúži k ochrane organizmu pred škodlivými kyselinami. Priamo ovplyvňuje našu pohodu a vitalitu, preto je alkalická voda stále vzácnejším produktom.

Alkalická voda dokáže v tele neutralizovať kyslosť spôsobenú znečisteným ovzduším, stresom, zlými stravovacími návykmi, ale aj nevhodnou konzumáciou balených vôd. 

Vyššie pH znižuje spotrebu tukov a cholesterolu, ktoré slúžia k ochrane organizmu pred škodlivými kyselinami.

Alkalická živá voda má záporný náboj a pôsobí ako antioxidant. Antioxidanty znižujú poškodenie buniek a molekuly DNA spôsobené voľnými radikálmi. Priamo ovplyvňuje našu pohodu, vitalitu a zdravie. Prírodná alkalická voda je stále vzácnejším produktom.

Aj napriek zdravotným výhodám, voda JAVA nie je liek a nie je schválená pre liečbu chorôb. Odporúčame preto pred zaradením vody JAVA do pitného režimu to konzultovať so svojim lekárom.

Napíš komentár

Komentáre budú najskôr overené a následne publikované.

Vyberáme z našej ponuky