Oxidačno-redukčný (redox) potenciál alebo inak ORP

Významnou vlastnosťou prírodných vôd je oxidačno-redukčný (redox) potenciál.

Jeho hodnota rozhoduje o oxidačných alebo redukčných podmienkach vo vodách. Pozitívna hodnota redox-potenciálu charakterizuje oxidačné pomery a negatívna redukčné pomery.

V prírodných vodách sú oxidačné podmienky spojené s obsahom rozpusteného kyslíka.

Ak má voda záporný oxidačno-redukčný potenciál, znamená to, že má redukujúce vlastnosti, správa sa ako antioxidant, zachytáva škodlivé voľné radikály, ktoré v tele vznikajú ako produkty metabolizmu. Voda JAVA má redox -320 mV pri zdroji, preto pôsobí ako antioxidant.

Z hľadiska konzumenta sa dá hodnotiť prítomnosť prirodzených antioxidantov v potravinách kladne:

  • predlžujú ich trvanlivosť
  • ich užívanie má priaznivé účinky na zdravie
  • znižuje pravdepodobnosť srdcovo-cievnych chorôb a niektorých typov rakoviny

Odborníci sa zhodujú na tom, že účinnosť prírodných antioxidantov prijímaných prirodzene (napríklad v čaji alebo v ovocí) je výrazne vyššia ako u rovnakej dávky podanej v čistej forme ako potravinový doplnok (napríklad vitamínová tableta).

Chronický nedostatok antioxidantov zvyšuje riziko vzniku chorobných zmien na cievnom a imunitnom protirakovinovom systéme.

Vysoké záporné hodnoty ORP fungujú ako silný antioxidant. Kladná hodnota znamená, že kvapalina je oxidačná. Čím je hodnota vyššia, tým viac je kvapalina oxidačná. Rovnako to platí pre opačne, čím nižšia hodnota, tým viac redukčná kvapalina.

Napr.: Čerstvé odšťavené pomaranče majú ORP obvykle okolo -100 mV, zatiaľ čo balené pomarančové džúsy majú hodnoty okolo +200 mV a viac.

Najhoršie (najviac oxidujúce) potraviny sú alkoholické nápoje, sladené nápoje, mäso, vyprážané pokrmy, ktoré sú samozrejme u mnohých aj tými najobľúbenejšími.

Napíš komentár

Komentáre budú najskôr overené a následne publikované.

Vyberáme z našej ponuky