Pitný režim nie len v lete

Voda je pre človeka jednou zo základných životných potrieb. Bez nej by človek vydržal na svete len pár dní.

Voda v našom organizme významne ovplyvňuje metabolizmus na všetkých úrovniach. Nie len že odbúrava smäd, podporuje trávenie, riedi krv, pomáha pri chudnutí, hydratuje, spevňuje pleť, vlasy, rozpúšťa a ochraňuje pre telo veľmi dôležité živiny, zabezpečuje správny priebeh tráviacich procesov, pomáha regulovať telesnú teplotu a detoxikuje.

Pitný režim nie len v lete

Voda udržiava správnu funkčnú schopnosť našich buniek, je nosičom minerálov, reguluje našu telesnú teplotu, pomáha vyplavovať cez obličky jedy v našom organizme. Voda zabezpečuje prísun potravy aj odvod odpadu.

Ak zabúdame piť, telo je nútené pracovať v núdzovom režime a nedostatočný pitný režim znižuje pracovný výkon i celkovú našu pohodu.

Kedy a koľko máme piť?

Napiť sa hneď ráno je veľmi užitočné, pretože črevá sa prečistia, organizmus sa primerane zavlaží, premyjú sa obličky a zlepší sa krvný obeh.

Letné slnečné lúče sú síce príjemné, ale aj dosť pália a doslova z nás vysávajú energiu. Preto je počas horúceho leta dôležité dopĺňať tekutiny omnoho viac ako po iné ročné obdobia, a to priebežne počas celého dňa.

Pri vysokej teplote vzduchu totiž dochádza k dehydratácii organizmu, zahusťuje sa krv, čo má za následok možné poruchy funkcie všetkých telesných orgánov. Tým sa zvyšuje riziko srdcových i mozgových cievnych príhod.

V letnom období človek potením, močom, stolicou a dýchaním vylúči približne tri litre vody denne. Treba ju doplniť.

Piť by sa malo denne aspoň  tri litre tekutín, hlavne nesladené nealkoholické nápoje. Vhodnejšie je piť priebežne menšie množstvá nie príliš studených tekutín.

Okrem čistej vody je do pitného režimu výborne zaradiť aj minerálne vody, ideálne prírodné. Obsahujú minerály a stopové prvky, ktoré sa z organizmu vo väčšej miere strácajú z tela potom, napríklad draslík, horčík či sodík.

V lete je optimálne hydratovať organizmus prostredníctvom čistej vody aj minerálok. Keďže sa v lete viac potíme, minerálne vody môžu mať väčšie zastúpenie.

Prírodná alkalická voda JAVA s pH 9,2 je preto ideálnym spoločníkom na horúce dni pre nás, ale aj naše deti. V tomto období je veľmi dôležité dbať práve na pitný režim detí.

Bolesti hlavy, únava, malátnosť, podráždenosť, zápcha - to všetko spôsobí nedostatočná hydratácia.

Nie je dôvod, prečo by sme mali deťom upierať pitie zdravej a chutnej vody JAVA. Pri deťoch je hydratácia organizmu obzvlášť dôležitá, pretože voda v tele dieťaťa tvorí až 90%. 

Napíš komentár

Komentáre budú najskôr overené a následne publikované.

Vyberáme z našej ponuky