FIJI alebo JAVA ? Po ktorej sa oplatí siahnuť?

Voda je jedným zo základných prvkov potrebných pre život človeka. Je dôležitý pri tráviacich procesoch, pretože rozpúšťa živiny, ktoré sú následne absorbované črevami a dodané do buniek.

Ale akú vodu piť? Na čo si dať pozor v časoch, keď čelíme vysokému znečisteniu životného prostredia, ktoré sa premieta aj do kvality pitnej vody?

Voda je nositeľom a regulátorom tepla v tele. U dospelého jedinca predstavuje asi 70% telesnej hmotnosti. Čo je však dôležité, aby bol pitný režim v dostatočnom množstve asi 2,5 litra denne.

Hospodársky rast bol v posledných rokoch rýchly a vďaka tomu sa objavilo aj veľa nových chemikálií, ktoré sa spolu s odpadovými vodami sa dostávajú do vôd.

Ďalším dôležitým aspektom z hľadiska kvality vody sú hnojivá a pesticídy používané v poľnohospodárstve, ako aj výrobky na ochranu rastlín, ktoré sa dostávajú do povrchových vôd s dažďovou vodou.

Toto všetko ovplyvňuje kvalitu vody a vyvoláva otázku: akú vodu by sme si mali zvoliť, aby sme si boli istí, že je dobrá a zdravá?

 

FIJI WATER - artézska voda z ostrova Fidži

Z času na čas sa dozvieme o nových objavoch, ktoré môžu významne ovplyvniť zdravie. Voda Fiji bola nedávno v USA oslavovaná ako veľký hit. V súčasnosti je na zozname najpredávanejších vôd v USA, aj keď jej cena nie je nízka. Za fľašu vody Fidži  môžeme zaplatiť 2€ až 4,50€. Stojí ale za tú cenu?

Voda Fiji sa získava zo starého prameňa v dažďových pralesoch jedného z ostrovov Fidži. Zdroj sa nachádza pod vrstvou sopečnej lávy, čo ju podľa priaznivcov tejto vody robí jedinečnou. Práve chránená vodná nádrž je považovaná za zdravú a samotná voda, ako zdôrazňujú predajcovia, má jedinečný minerálny profil: vysoký obsah oxidu kremičitého, horčíka a vápnika. Aj keď tieto informácie výskum nepotvrdil, mnoho ľudí verí v úžasné účinky fidžijskej vody.

Podporovatelia vody na Fidži poukazujú na to, že ide o zásaditú vodu, ktorej pitie pomáha odkysliť organizmus, ovplyvňuje hladinu cukru, cholesterolu, hydratuje a odstraňuje toxíny. Prezentujú ju  slávny ľudia zo sveta šoubiznisu a americké celebrity, ktorí veria, že zlepšuje náladu a dodáva energiu.

 

Voda ktorú máme hneď za rohom - JAVA

Pre porovnanie, v susednom Poľsku, presnejšie v Podkarpatsku, máme inú, známu vodu - JAVA. Podľa Dr. Lucjana Langnera, pediatra a špecialistu na medicínu proti starnutiu, a majiteľa spoločnosti distribuujúcej alkalickú vodu JAVA, má pH nad 9,2 a negatívny oxidačno-redukčný potenciál (-570 mV pri zdroji).  Získava sa z hlbokého vrtu v Humniskej v Podkarpatsku. Na svete je len málo vôd s podobnými parametrami.

Podľa doktora Lucjana Langnera má voda JAVA pH na úrovni, ktorá umožňuje udržiavať acidobázickú rovnováhu v tele. To zase ovplyvňuje zdravie, vznik a vývoj chorôb vrátane takzvaných moderných chorôb a neoplastických zmien.

Voda JAVA, ako upozorňuje MUDr. Dr. Lucjan Langner: ovplyvňuje zdravie a kondíciu: Javu môžeme s istotou odporučiť ľuďom, ktorí chcú schudnúť, rovnako ako pálenie záhy, kyslosť, poruchy trávenia a reflux, migréna, metabolické choroby, napríklad aj dna, cukrovka typu 2, podpora liečby neoplastických chorôb, chronické zlyhanie obličiek.

Alkalická voda je skvelá ako pitný režim na výlety a pri športe, na rýchlejši odbúranie prekyslenia svalov a na tzv. „syndróm druhého dňa“ tj. po predávkovaní sa alkoholom.

 

Akú vodu teda zvoliť?

Pri hľadaní dobrej vody, ktorá má pozitívny vplyv na organizmus, stojí za to siahnuť po tom, čo dáva príroda. A niekedy nemusíte hľadať ďaleko, pretože  voda JAVA sa teší čoraz väčšiemu počtu stúpencov. Jej cena je nižšia ako napríklad cena vody FIJI a predstavuje približne 2 € za fľašu s objemom 1,5 litra.

Je ťažké porovnávať vodu JAVA a FiJI, pretože obe boli považované za hodnotné a majú pozitívny vplyv na ľudský organizmus. Pri výbere jednej z nich sa môžete riadiť aj cenou, väčšou dostupnosťou alebo pôvodom.

Pri hľadaní spôsobu, ako sa cítiť dobre a zdravo, stojí za to siahnuť po tom, čo dáva príroda. Tiež stojí za to venovať pozornosť vode, ktorú pijeme každý deň, pretože sa ukazuje, že nie je voda ako voda.

 

ZDROJ:

článok je voľne preložený z: https://www.cosdlazdrowia.pl/woda-fiji-java-ktora-warto-siegnac/artykul/8639

 Aj napriek zdravotným výhodám, voda JAVA nie je liek a nie je schválená pre liečbu chorôb. Odporúčame preto pred zaradením vody JAVA do pitného režimu to konzultovať so svojim lekárom.

Napíš komentár

Komentáre budú najskôr overené a následne publikované.

Vyberáme z našej ponuky